جوانان و ضعف مطالعه

 نقطه شروع این جهش و این افتخار زمانی بود که بر پیامبر (ص)وحی نازل شد واو به نبوت بر انگیخته شد.‹گاه که از آسمان به او ندارسید:

(اقراً باسم ربّک الّذی خلق * خلق الإنسان من علق * إقراً وربّک الاًکرم* الّذی علّم بالقلم*)

«بخوان به نام پرور دگارت که جهان را آفرید.همان خدایی که انسان را از خون بسته به وجود آورد.بخوان که پروردگارت از همه بزرگوارتر است.همان پروردگاری که به وسیله یقلم تعلیم داد.»

 

بدین ترتیب نقطه ی آغاز رسالت ودعوت اسلامی بر مبنای خواندن و مطالعه شکل گرفت واعجاز اسلام،قرآن وراه رسیدن به آن مطالعه و تدبر در آن بود.

در ابتدا مسلمانان به نوشتن وخواندن قرآن وپساز رحلت پیامبر(ص)به نوشتن وخواندن احادیث نبوی(ص)وپس از آن ،در قرن های بعدی،به جمع آوری ومطالعه ی سایر علوم پرداختند،تا این که در علم دنیا ومعنویت سرور وآقای جهانیان شدند.

ارزش خواندن و مطالعه در صدر اسلام به حدی بود که در پایان جنگ بدر که تعداد زیادی از مشرکین به اسارت مسلمانان در آمدند، اعلام شد که هریک از مشرکین اگر فدیه بپردازد یا به ده نفر از مسلمانان سواد خواندن ونوشتن را بیاموزد آزاد خواهد شد.آیا در تمامی جنگهای دنیا می بینیم که برای آزادسازی اسرا چنین شرطی گذاشته شود؛این از اهمیت علم ومطالعه در اسلام،آن هم بدترین شرایط جنگ خبر می دهد،تا آن جا که اسلام سواد ومطالعه را بامصالح کلی خود حتی در شرایط جنگی یکی می داند.

متأ سفا نه این امت با گذشت زمان حافظه ی تاریخی خود را از دست داد و با علم ومطالعه بیگانه شد وگنجینه ها واندوخته های علمی ذانشمندان گذشته خود را فرموش کرد،تا آن جا که به دلیل ضعف در مطالعه،سروری دنیا را از دست داد وآنرا به دست کسانی سپرد که راه علم ومطالعه به خوبی پیمودند.

امروزه میزان مطالعه ی مسلمانان برازنده ی تمدن ورسالت آن ها نیست.آن ها که می خواهند در این جهان حرفی برای گفتن داشته باشند ومسؤولیت اسلامی خود را به جا آورند ،بُعد علمی وفکری ومیزان مطالعه در سطح بالایی باشند.باید با علوم اسلامی،آثار اندیشمندان دینی وآخرین دستاورد های علمی ودینی در عصر حاضرو تفکرات سایر مکاتب جهان آشنایی داشته باشند واگر غیر از این باشد،با ضعف پشتوانه ی علمی نمی توان به رقابت با دیگرتفکرات پرداخت.در شرایط امروزی،مسلمان چه بخواهند که تنها یک مسلمان ساده باشند و چه بخواهند که به عنوان مسلمان مسؤول واصلاح گر واردجامعه شوند،نیازمند مطالعه ی مناسب هستند.آشنایی صحیح با عقاید اسلامی ،تفسیرهای قرآنی،احادیث نبوی،اجتهاد نوین ومعرفت دینی درعصر حاضر تنها درسایه ی ترویج فرهنگ مطالعه ممکن است.

امروزه شرایط به گونه ای است و پیچیدگی های ارتباطی در جهان به شکلی در آمده که بدون مطالعه وخواندن به سختی می توان در این دنیا حرفی برای گفتن داشت .امروز دیگر نمی توان یادگیری مفاهیم و اندیشه ها ی دینی را در چند سخنرانی خلاصه کرد.جهان امروز جهان رقابت نزدیک وتنگاتنگ افکار وایده هاست.از این رو اندیشمندان مسلمان زیادی وارد عرصه کا رشده اند ودر دفاع از کیان اسلام شروع به نگارش کتاب،مقاله یا بیان نظریات مختلف نموده اند. بسیاری از اندیشمندان تمامی زندگی خود را وقف اینراه واین مسیر کرده اند.

تمامی این تلاش ها برای آگاه سازی و بیداری امت اسلامی و هویت یابی آن در دنیای آشفته ی فعلی صورت می گیرد، اما اگر نسل جوان مسلمان بخواهد نسبت به این تلاشها بی توجه باشد و با مطالعه، غریب ونا آشنا، تمامی این تلاش ها به هدر می رود و فرهنگ وتمدن بیگانه بیش از پیش خود را بر جامعه ی اسلامی تحمیل می کند.

البته ضعف مطالعه امری نیست که تنها در نسل جوان خلاصه شود؛ ضعف مطالعه به تمامی اقشار جامعه ی اسلامی بر می گردد. در بسیاری از مواقع حتی نخبگان دینی وبرخی از علما نیز با ضعف مطالعه رو به رو هستند. همین امر سبب شده که میزان مطالعه در کشورهای اسلامی بسیار پایین تر از کشورهای عربی و حتی بسیاری از کشورهای فقیر وجهان سومی باشد.

دینی که آغازش با خواندن و مطالعه و افتخارش در سایه علم و مطالعه شکل گرفته، امروزه کارش به جایی رسیده که در قافله ی مطالعه در آخر خط ایستاده است و بهره ی آن از میراث خویش و اندوخته های علمی جهان اندک است.

اهمیت مطالعه در زندگی ما بسیار حیاتی است. باید فهمید که هر انسانی در هر درجه از علم، نبوغ و استعداد که باشد؛ از دانستن بی نیاز نیست.تلاش برای دانستنی های جدید ودانش روز تنها راه نجات از جهل وگمراهی است. راه رسیدن به فهم صحیح نیز آگاهی از اندیشه ها ودستاورد های فکری دیگر اندیشمندان است.

امروزه مهمترین راه دانستن و تجهیز فکری، مطالعه است و بدون مطالعه نمی توان با فکری قوی و برنامه ریزی وارد جامعه شد؛ از این رو هیچ دانشجو یا طلبه و حتی عالمی نمی تواند ادعا کند که پس از طی نمودن دوران دانشجویی و تحصیل خود در باقی عمر از مطالعه بی نیاز است. اگر چنین تصوری وجود آید، به جرأت می توان ادعا کرد دوران انحطاط آغاز شده و به جای ظهور اشخاصی که مصلح ودارای فهم صحیح ازدین باشند، شاهدترویج جهالت، بدفهمی ها و تعصب های مختلف خواهیم بود.

 مطالعه کردن، یعنی بهتر و بیش تر دانستن و بهتر دانستن، یعنی بهتر سخن گفتن، بهتر اندیشیدن و بهتر عمل کردن و چه کسی یافت می شود که از این خصوصیات بی نیاز باشد!

مطالعه تنها راه رسیدن به علم است وجز آن راهی وجود ندارد. اگر مطالعه نباشد، علمی هم در کار نخواهد بود. خداوند می فرماید: (هل یستوی الّذین یعلمون والّذین لایعلمون)رعد:۹

«بگو آیا کسانی که میدانند با کسانی که نمی دانندمساوی اند!»

این حکم شامل کسانی نیز می شود که به بهانه ی عبادت، مطالعه و راه علم آموزی را کنار نهاده اند، تا به گمان خود از راه کسب ثواب به سعادت برسند، اما پیامبر(صلی الله علیه وسلم)می فرماید:

«برتری عالم بر عابد مانند برتری من بر کم ترین شماست.»روایت ترمذی

ضعف مطالعه یکی از ضعف های کلیدی وسبب عقبگرد مسلمانان وگرفتاری آن ها در دام دشمنان است. در این شرایط نسل جوان مسلمان باید ابعاد این آسیب را بشناسد و بالا بردن میزان مطالعه و ترویج فرهنگ مطالعه را در اولویت برنامه ها ی خود قراردهد؛ یعنی هم خود وقتی مشخص از شبانه روز را به خواندن اختصاص دهد وهم زمینه ی این امر را برای دیگران به ویژه زنان فراهم کند.

امروزه فضای مناسبی برای مشارکت دینی زنان وجود ندارد، از این رو اکثریت زنان دیندار خانه نشین هستند و این بدین معناست که پیام دینی به طور کامل و صحیح به آنها نمی رسد. تلاش برای افزایش مطالعه زنان، تلاش برای آگاه سازی کسانی است که تربیت نسل های آینده را بر عهده دارند، شناخت صحیحی از دین ومفاهیم دینی داشته باشند.

نباید فراموش کرد امروزه با وجود تبلیغات سنگینی که علیه اندیشه ی اسلامی می شود، اندیشمندان و متفکران زیادی در جهان اسلام ظهور کرده اند که عمر پر برکت خود را صرف باز سازی اندیشه ی اسلامی، شناساندن چهره ی حقیقی اسلام، رابطه ی انسان معاصر با دین و ترویج فرهنگ و عقاید صحیح دینی نموده اند.

نسل جوان مسلمان اگر می خواهد از مرز روز مرگی عبور کند و در این دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد واساساَُ بداند که «چه بایدبکند؟» باید با سلاح مطالعه، فکر و اندیشه ی خود را مجهز کند؛ زیرا در دنیای رقابتی فعلی، انسان ضعیف جایی ندارد و آن ها  که از افکار عمیق تری بر خوردارند و از میراث هویت خود آگاهی دارند، در برنامه ریزی برای رسیدن به هدف نیز موفق ترند، لذا مطالعه را باید جدی گرفت که آن چیزی بیش تراز پر نمودن اوقات فراغت و یک سرگرمی روزانه است. 

————————————–

منبع : بیداری اسلامی و نسل جوان

مولف : آبتین امیری


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : 14 / 11 / 1392برچسب:, | 22:46 | نویسنده : 331 |

.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • کردی آنلاین